Horská cyklistka Rissvedsová vybojovala pre Švédsko historické zlato

20.08.2016 Celý región

Rio de Janeiro 20. augusta (TASR) - Švédska horská cyklistka Jenny Rissvedsová ovládla sobotňajšiu súťaž v cross country na OH v Riu de Janeiro a získala pre svoju krajinu historickú zlatú olympijskú medailu. Striebro vybojovala Poľka Maja Wloszczowská, bronz ukoristila Kanaďanka Catharine Pendrelová.

Preteky odštartovala najlepšie Švajčiarka Linda Indergandová. Prepálila však tempo a po siedmom kilometri už figurovala na čele 22-ročná Rissvedsová, za ktorou sa zavesili ďalšie dve kandidátky na medaily - Wloszczowská a Švajčiarka Jolanda Neffová. Trojčlenná vedúca skupinka si postupne vypracovala 40-sekundový náskok. Na Neffovú, ktorá v uplynulých dvoch sezónach ovládla Svetový pohár, prišla vo štvrtom kole kríza a vypadla z bojov o medaily.

V poslednom kole nasadila k trháku Rissvedsová a pri debute pod piatimi kruhmi sa stala prvou švédskou olympijskou šampiónkou v cyklistike. Majsterka sveta do 23 rokov utrpela v tréningu v Riu ťažký pád, dokázala sa však otriasť a dosiahla životný úspech. Wloszczowská skončila rovnako ako na OH 2008 v Pekingu na striebornej priečke. Kateřina Nashová sa 20 rokov po olympijskom debute v Atlante postarala o nové české maximum, keď do cieľa prišla na piatom mieste.

výsledky cross country žien:

1. Jenny Rissvedsová (Švéd.) 1:30:15
2. Maja Wloszczowská (Poľ.) +0,37
3. Catharine Pendrelová (Kan.) +1:26
4. Emily Battyová (Kan.) +1:28
5. Kateřina Nashová (ČR) +2:10
6. Jolanda Neffová (Švajč.) +2:28
7. Lea Davisonová (USA)
8. Linda Indergandová (Švajč.) obe +3,12
 

Vyberte región